Всички количества са изчерпани.
Благодарим за проявения интерес.

Какво се случва със старите хостинг
сървъри на ICDSoft

От създаването на ICDSoft и стартирането на нашите хостинг услуги преди повече от 10 години, винаги сме се стремели името ICDSoft да е еквивалент на "качествена хостинг услуга". Част от качеството на една такава услуга се определя от това какъв хардуер се ползва, как се поддържа и колко често се подменя. Част от политиката на ICDSoft е подмяна на хостинг сървърите на всеки три години.

Вземайки предвид факта, че във всеки момент имаме онлайн над 600 хостинг сървъра (production, backup, spare servers), тяхната подмяна означава, че на определено време се оказваме с налични много употребявани сървъри. Настоящата страница бе направена за продажбата на част от тях. Тъй като предполагаме, че на много наши клиенти (а и не само) би била интересна историята защо ICDSoft продава сървъри втора употреба в България, решихме да я опишем тук.

Старите ни сървъри

Във времето от 2004 до 2008 година, масово ползваните от нас сървъри бяха:

При подмяната на сървъри през този период, машините с някакъв проблем (дори и минимален) просто биваха изхвърляни, докато тези, които бяха подменяни заради изтичането на тригодишния период, просто ги трупахме. До 2010 година се оказахме със стотици употребявани сървъри на склад в САЩ и Хонг Конг. Стойността на тези машини при купуването им е била над един милион долара, но все пак те вече си бяха "свършили работата" що се отнася до хостинг услугите ни.

Въпреки че бяха на по няколко години, решихме, че тези машини могат да бъдат използвани, и вместо просто да ги изхвърлим, можем да ги дарим с образователна цел. И тъй като все пак ние сме българи и живеем и работим в България, нормално бе това да бъде българска образователна институция. Съответно в началото на 2011 машините бяха опаковани, натоварени в контейнери и докарани в България.

Подготовка на сървърите за транспортиране

ПМГ "Проф. Емануил Иванов" - гр. Кюстендил

От няколко години сме в близък контакт с ПМГ "Проф. Емануил Иванов" - гр. Кюстендил. В края на 2010 година, за първи път съвместно с гимназията организирахме състезание по информатика между учениците там, което ни показа колко млади и будни хора има в това училище, и колко са ограничени те откъм материална база. Съответно решихме, че сървърите ще бъдат дарени на гимназията.

Принципно едно училище трудно би намерило приложение на няколкостотин хостинг сървъра. Част от тях (подходящи за целта) бяха използвани за компютърните кабинети в гимназията. Отделно ICDSoft направи дарение на гимназията от 9 773 лв. за покупката на 44 монитора и оборудване за тези кабинети.

След разговори с ръководството на училището се уговорихме ние да продадем останалата част от сървърите, като 100% от получените пари от продажбите ще бъдат предоставени на гимназията. Затова бе създадена и настоящата страница. Чрез нея, за 2011 и 2012 година продадохме над 250 сървъра и още няколкостотин диска на обща стойност 34 500 лв. без ДДС. Всеки клиент, закупил сървър втора употреба или диск, освен че се е сдобил с хардуер, е помогнал също и на българското образование.

За последните три години общата сума на даренията на ICDSoft към ПМГ "Проф. Емануил Иванов", гр. Кюстендил

Година Сума
2010 г. 9 773 лв. Дарение за оборудване на кабинет по информатика.
свидетелство за дарение
2010 г. 9 018 лв. Дарение за награди за Коледен конкурс по информатика (2010 г.).
свидетелство за дарение
2011 г. 13 300 лв. От продажби на сървъри/оборудване, в т.ч. 5 000 лв. за организиране на Коледен конкурс по информатика (2011 г.).
свидетелство за дарение
2012 г. 21 200 лв. От продажби на сървъри/оборудване.

Отделно, за докарването на сървърите в България сме похарчили около 15 000 лв. за опаковане, закупуване на контейнери и морски транспорт. В тези разходи не включваме разходите за заплати и командировъчни на нашите системни администратори, които се занимаваха с пренасянето и продажбата на хардуера.

Благодарим Ви

Сигурни сме, че тези изразходени средства (над 68 000 лв.) отиват за едно добро дело. Образованието в България в последните години не е "на мода" и се радваме, че имаме възможност да помогнем поне малко. Благодарим и на всички наши клиенти, както на хостинг клиентите ни, така и на тези, закупили си хардуер, тъй като без тях тази акция нямаше да бъде възможна.